Twarda woda zdrowia doda


Około 70% ludzkiego organizmu to woda. Aby zapewnić mu właściwe funkcjonowanie codziennie musimy wypijać odpowiednie ilości wody w celu prawidłowego nawodnienia, a przez to dostarczać wielu niezbędnych składników mineralnych.

Wodę twardą, o której świadczyć może tworzenie się osadów oraz zwiększenie zużycia środków czyszczących w gospodarstwie domowym, traktujemy jako zjawisko negatywne, coś co nie służy zdrowiu. Często widząc osadzający się kamień w czajniku, czy też białe ślady na armaturze łazienkowej zastanawiamy się, czy taka woda nadaje się do picia?

Spieszymy więc z wyjaśnieniem – twardość wody powodowana jest głównie przez związki wapnia i magnezu, które są w niej zawarte, a im więcej wapnia i magnezu w wodzie, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Magnez i wapń są budulcami poprawnego funkcjonowania każdego z nas. Magnez współpracuje z wapniem w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych oraz w utrzymywaniu prawidłowego stanu kości. Pełni również ważną rolę w utrzymywaniu równowagi elektrolitowej, prawidłowych funkcji poznawczych – zapamiętywania i uczenia się, w ograniczaniu zmęczenia i pracy całego układu nerwowego. Wapń jest natomiast podstawowym budulcem kości i zębów. Zbyt niskie spożycie wapnia w diecie często prowadzi do rozwoju osteoporozy oraz niekorzystnie wpływa na pracę mięśni i przesyłanie sygnałów nerwowych. Wapń reguluje również pracę serca.

Woda miękka dla odmiany nie powoduje co prawda powstawania osadów kamienia  na kranie, armaturze łazienkowej, kuchennej, czy też w czajniku, ale również nie niesie ze sobą pozytywnego wpływu na zdrowie, ponieważ jest uboga w minerały. Ze zdrowotnego punktu widzenia jest ona bezużyteczna.

Tak jak w większości polskich wodociągów, również do miejscowości zasilanych w wodę przez Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej, Wodociągów i Kanalizacji w Środzie Wielkopolskiej, płynie woda średnio twarda. Ten stopień twardości charakteryzuje się zawartością węglanu wapnia CaCO3 na poziomie 200 – 350 mg/l.

Mimo potwierdzonego pozytywnego wpływu spożywania wody bogatej w wapń i magnez, zdarzają się zgłoszenia klientów, którzy pytają, czy jest możliwość tzw. zmiękczenia wody. Otóż istnieje szereg metod pozwalających na zmniejszenie twardości wody, czyli tzw. zmiękczanie. Jedną z metod pozwalających na uzyskanie „miękkiej wody” jest strącanie, czyli dodanie wapna, wapna z węglanem sodu lub wodorotlenkiem sodu, aby strącić związki mineralne powodujące twardość wody. Drugą metodą jest proces nazywany wymianą jonową, która opiera się na wymianie kationów pomiędzy fazą wodną i stałą. Zmiękczenie wody można osiągnąć również poprzez dealkalizację.

Wyżej wymienione procesy prowadzą co prawda do skutecznego zmniejszenia twardości wody, należy jednak pamiętać, że woda twarda zawierająca jony wapnia i magnezu jest po prostu zdrowsza, a zawarte w niej minerały są dobrze przyswajalne (magnez zawarty w wodzie jest prawie trzydziestokrotnie łatwiej przyswajalny w porównaniu z magnezem pochodzącym z żywności) i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Poniżej przedstawiamy tabelę twardości wody, tak aby można było prawidłowo ustawić urządzenia domowe, np. zmywarki czy pralki.



                                                                                                                           Joanna Nawracała
                                                                                                                       MPECWiK Środa Wlkp.