Skąd się bierze woda w kranie? Część 1

Woda jest niezbędna do życia. Ludzie używają jej aby ugasić pragnienie, ugotować posiłki, umyć się, wyprać odzież itp. Aby woda w kranie była odpowiedniej jakości i pod odpowiednim ciśnieniem pracownicy Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej, Wodociągów i Kanalizacji w Środzie Wielkopolskiej muszą tę wodę wydobyć, uzdatnić i przesłać rurami do odbiorcy.

Czy wiesz, że: mieszkańcy gminy Środa piją wodę pobieraną z ujęć podziemnych. Woda wydobywana jest  ze studni za pomocą pomp głębinowych.

Czy wiesz, że: na ujęciu w Środzie studnie mają od 147 m  do 159 m głębokości. Woda ujmowana jest z trzeciorzędowego – mioceńskiego poziomu wodonośnego.

Woda z ujęć podziemnych zazwyczaj posiada wysoką twardość oraz zawiera związki żelaza i manganu, jednak jej jakość jest dużo lepsza niż wody powierzchniowej z rzek czy jezior.

Polska zaliczana jest do krajów o stosunkowo niewielkich zasobach wodnych. Zbyt intensywne eksploatowanie wód podziemnych może spowodować ich całkowite wyczerpanie, dlatego pobór wody jest regulowany prawem. Dopuszczalny pobór wód podziemnych określa się mianem zasobów eksploatacyjnych.

W miejscu, w którym planowane jest wykorzystanie wody, jako źródła wody pitnej dla danego terenu, tworzy się tzw. ujęcie wody, a wokół niego strefę ochronną. Strefa ochronna ma na celu zapewnić odpowiednią jakość wody ujmowanej. Teren każdej  strefy jest ogrodzony oraz oznakowany za pomocą tablicy zawierającej informacje o ujęciu wody i zakazie wstępu osób nieupoważnionych.

Czy wiesz, że: MPECWIK Środa Wlkp. posiada 7 ujęć wody: dwa w Środzie oraz 5 na terenie gminy w miejscowościach: Babin, Brodowo, Koszuty, Starkówiec Piątkowski i Trzebisławki.

Czy wiesz, że: ujęcie wody w Środzie Wlkp. obejmuje 19 studni głębinowych, a na ujęciach wiejskich jest ich 11.

Czy wiesz na czym polega proces uzdatniania wody?

Aby mieć pewność, że wydobywana  z różnego rodzaju ujęć woda nadaje się do spożycia, poddaje się ją procesowi uzdatniania. Proces ten to skomplikowane techniczne i chemiczne „obrabianie” wody. Uzdatnianie polega na poprawie jakości wody, tak, by spełniała określone prawem standardy i w rezultacie, by mogła być akceptowana przez konsumenta oraz nie zagrażała zdrowiu i życiu. Proces ten odbywa się w obiekcie zwanym stacją uzdatniania wody (SUW).

Dlaczego woda nie jest idealnie czysta po wydobyciu?

Warto wiedzieć, że na jakość wody występującej w przyrodzie mają wpływ nie tylko procesy naturalne, lecz przede wszystkim działalność człowieka. W związku z tym woda w środowisku naturalnym może zawierać zarówno substancje korzystne (np. składniki mineralne), jak i niekorzystne dla człowieka zanieczyszczenia (np. związki chemiczne lub bakterie). Dzięki uzdatnianiu można pozbyć się zanieczyszczeń i doprowadzić wodę do pożądanego stanu. Proces uzdatniania to zwykle proces wieloetapowy i w zależności od źródła wody – może być też dość skomplikowany.

W przypadku wód podziemnych najczęściej stosuje się następujące etapy uzdatniania:

– napowietrzanie, które ma na celu wstępne utlenianie związków żelaza i manganu oraz usunięcie rozpuszczonych w wodzie gazów,

– filtracja, która jest zazwyczaj prowadzona na złożach filtracyjnych w celu odseparowania niepożądanych substancji,

– dezynfekcja w celu wyeliminowania ewentualnych bakterii.

Po dezynfekcji woda gromadzona jest w zbiornikach wody czystej, z których, za pomocą pomp, kierowana jest do sieci wodociągowej.

Czy wiesz, że:  

– MPECWiK Środa uzdatnia prawie 2 mln m3 wody rocznie, tj. 5,5 mln litrów dziennie, 

– do wyprodukowania 1 samochodu potrzebne jest 35 000 litrów wody,

– mieszkaniec naszej gminy zużywa na cele bytowe średnio 95 litrów wody na dobę.

– procentowe zużycie wody w gospodarstwie domowym wynosi:

  • mycie, higiena – 44%
  • przygotowywanie posiłków – 4%, w tym napoje 1%
  • zmywanie, pranie – 26%
  • woda do spłukiwania – 26%.

W następnym artykule opiszemy proces przesyłu wody od SUW do kranu konsumenta.

Cdn. MPECWiK

Poniżej artykuł do pobrania w pdf

Wydobywanie i uzdatanianie wody – część 1

powrót do konkursu